Deze opera wordt uitgevoerd door de  Kielzog Koorschool uit Hoogezand-Sappemeer onder leiding van Wim van de Laar. Het jeugdkoor bestaat uit achttien geoefende zangers tussen 13 en 18 jaar oud. Het voorprogramma met Jiddische muziek wordt verzorgd door het Jongerenkoor met zangers tussen 18 en 23 jaar, eveneens van Kielzog Koorschool.

De voorstelling begint beide dagen om 17.00 uur en 19.30 uur.

De Joodse kinderopera Brundibár is geschreven in 1938 door de Tsjechisch-Joodse componist Hans Krása en werd voor het eerst opgevoerd in 1942 door de kinderen van het Joodse weeshuis in Praag. Het schijnbaar onschuldige sprookje heeft een diepere laag. Brundibár (brombeer), een verwijzing naar Hitler, wordt overwonnen door de kinderen.

In september 1943 werd de opera opnieuw uitgevoerd. Ditmaal in het concentratiekamp Theresienstadt in Tsjechië, waar alle kinderen en de componist elkaar weer troffen. Theresienstadt was een doorgangskamp, van waaruit tienduizenden Joden naar vernietigingskampen werden gestuurd.

Om aan de buitenwereld te laten zien hoe ‘goed’ de Joden het in Theresienstadt hadden, lieten de nazi’s een propagandafilm maken waarin het leek alsof Hitler de Joden een mooie stad had geschonken, met winkels, sportmogelijkheden en culturele activiteiten.

De kinderen mochten Brundibár 55 keer uitvoeren, wat afleiding bood aan zowel de deelnemers als het publiek. Na de laatste voorstelling, waarbij de inspectie van het Rode Kruis aanwezig was, werden de meeste kinderen die hadden meegezongen afgevoerd naar Auschwitz.

Een combikaart (museumbezoek plus bezoek opera incl. koffie of thee) kost € 10,00. Het aantal kaarten is beperkt. U kunt kaarten (let op: per dag en per tijdstip) reserveren via onze webshop:    http://www.nnttm.nl/winkel/.

De voorstelling in 2010

De voorstelling in 2010

 

 

 

 

 

Kooragenda Kielzogkoorschool