Bij de receptie
Als eerste aanspreekpunt heeft de receptionist een belangrijke taak. Je moet weten wat gastvrijheid inhoudt en wat klantvriendelijkheid betekent voor het verdere verloop van het bezoek. Je bent met een glimlach en een aardig woord het visitekaartje van de organisatie.

Je verkoopt entreebewijzen, je beantwoordt vragen aan de balie en via de telefoon, verkoopt souvenirs, je stelt mensen op hun gemak en wijst hen de weg door het museum.

Natuurlijk word je goed ingewerkt en begeleid.

 

Gastheer / gastvrouw
De gastheer/gastvrouw loopt door de tentoonstellingsruimte en houdt toezicht, beantwoordt vragen, verzorgt soms een rondleiding.

Onder de bezoekers zijn èchte treinkenners  en het is belangrijk dat je ook enthousiast over het onderwerp bent. Het is mooi meegenomen als je specifieke belangstelling hebt voor treinen en trams.
Rondleiden is niet iets wat vanzelf gaat. Je moet goed verstaanbaar voor groepen spreken, goed met mensen kunnen omgaan, ingaan op hun reacties en het leuk vinden je kennis met
anderen te delen.

 

In het museumcafé
Veel bezoekers drinken na afloop van de rondgang door het museum een kopje koffie, thee of fris met wat lekkers in het café. Op gewone dagen is het assortiment eenvoudig. Als er groepen zijn kunnen die tevoren borrelhapjes bestellen of een lunch.

Veel bezoekers vinden het fijn over hun ervaringen in het museum te vertellen. Het gaat erom dat je eventueel een praatje maakt, en vooral luistert. Het kan zijn dat je interessante signalen oppikt waarvan we kunnen leren. We verwachten dat je die doorgeeft. Je hebt dus zeker ook een sociale
functie.

 

Veel te doen

Behalve de drie genoemde functies is er nog veel meer te doen. Achter de schermen zijn veel mensen actief en overal kunnen we versterking gebruiken.

Er zijn meerdere werkgroepen zoals Educatie, Expositie, Public Relations, Technische Dienst, Collectie en Activiteiten. Lees hier meer informatie over de diverse werkgroepen. De scheiding tussen de werkgroepen is in de praktijk niet scherp. We zijn allemaal verweven met elkaar.

Aanmelden of meer informatie

Lijkt het u leuk om mee te werken en wilt u zich aanmelden als vrijwillig medewerker? Dat kan. U kunt zich aanmelden als vrijwilliger via het onderstaande contactformulier. Ook wanneer u meer informatie wilt hebben kunt u dit contactformulier gebruiken.

    Bewijs dat je menselijk bent door te selecteren de vliegtuig.