Zuidbroek/Bad Nieuweschans –  Om meer toeristen naar Oost-Groningen te krijgen, en dan vooral spoorliefhebbers, overwegen de NNTTM, stichting BBN en STAR vaker samen te werken.

“Samen kun je zoveel meer bieden dan ieder afzonderlijk. Vooral voor mensen buiten de provincie zal het dan interessant zijn ons te bezoeken”, zegt voorzitter Rowin Penning van het Noord Nederlands Trein en Tram Museum (NNTTM) in Zuidbroek. “De bedoeling is om incidenteel, zonder dat we onze eigen identiteit opgeven, flink uit te pakken.”


De NNTTM is ondergebracht in het voormalige station van Zuidbroek uit 1865. De stichting Bruisend Bad Nieuweschans (BBN) zit in de voormalige locomotievenloods in de grensplaats. “Zuidbroek heeft geen ruimte maar wel een mooie collectie, Bad Nieuweschans geen collectie maar wel een prachtige ruimte. De oude locomotiefloods.” Uiteraard past ook de STAR prima in het spoorwegplaatje. “Dan ontstaat er helemaal een mooie spoordriehoek.”


Penning hoopt op termijn historische treinen te kunnen laten rijden tussen de drie locaties. “Maar dan moet er nog heel wat extra overleg plaatshebben, ook met externe partijen. Je kunt niet zomaar een museumtrein over bestaand spoor laten rijden.”


“We zijn natuurlijk allemaal treinfanaten. Maar we richten ons op verschillende onderdelen. In Zuidbroek willen we vooral museaal bezig zijn. Mensen een goed beeld geven van de historie. Bad Nieuweschans is beter geschikt voor evenementen.”


Zaterdag en zondag pakken BBN en NNTTM al samen uit. Vanaf 11.00 uur is er in en om de oude remise het project Stoom en Trein.

(Bron: DvhN, 10 september 2009)