Mogen we jou verwelkomen als nieuwe medewerker bij het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum?

Omdat ons museum twee jaar geleden geopend is en we nog flink willen groeien, zijn we continu op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Wij willen indien mogelijk graag gebruik maken van jullie kennis, kunde en ervaring.

Wie zijn wij?

station-voorzijde-nieuw.jpg

Het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum is een 100% vrijwilligersorganisatie. In ons museum is de geschiedenis van trein en tram in Noord-Nederland te zien, aan de hand van een vaste expositie en twee tot drie keer per jaar een wisselexpositie. De exposities worden ondersteund door een (door ons zelf ontwikkelde) interactieve NFC-rondleiding door het museum, onder leiding van de virtuele stationschef Gerard Baron.

Ondanks dat wij een 100% vrijwilligersorganisatie zijn, hebben wij professionaliteit erg hoog in het vaandel staan. Dit is voor ons één van de kernwaarden, aangezien onze medewerkers het visitekaartje van het museum zijn.
Het museum bevindt zich in het voormalige station van Zuidbroek aan de spoorlijn van Groningen naar Nieuweschans, dus ook per trein zeer goed bereikbaar.

Wij zijn op zoek naar vrijwilligers voor de volgende werkzaamheden:

Bij de receptie

Als eerste aanspreekpunt heeft de receptionist (m/v) een belangrijke taak. Je moet weten wat gastvrijheid inhoudt en wat klantvriendelijkheid betekent voor het verdere verloop van het bezoek. Je bent met een glimlach en een aardig woord het visitekaartje van de organisatie. Je verkoopt entreebewijzen, je beantwoordt vragen aan de balie en via de telefoon, verkoopt souvenirs, je stelt mensen op hun gemak en wijst hen de weg door het museum.

Als gastheer/gastvrouw

IMG_8066.JPG

De gastheer/gastvrouw loopt door de tentoonstellingsruimten en houdt toezicht, beantwoordt vragen, verzorgt soms een rondleiding. Het is belangrijk dat je enthousiast bent. Het is mooi meegenomen maar zeker geen must als je specifieke belangstelling hebt voor treinen en trams. Rondleiden is niet iets wat vanzelf gaat. Je moet goed verstaanbaar voor groepen spreken, goed met mensen kunnen omgaan, goed luisteren en ingaan op hun reacties en het leuk vinden je kennis met anderen te delen.

In het Museumcafé

2015 011

Veel bezoekers drinken na afloop van de rondgang door het museum een kop koffie, thee of fris met wat lekkers in het Museumcafé. Tijdens de normale openingstijden is het assortiment eenvoudig. Als er groepen zijn is het aanbod in overeenstemming met de afspraken die we met deze groep hebben gemaakt. Dit kan bijvoorbeeld ook gebak, lunch of hapjes omvatten.

Overige werkzaamheden

Behalve de drie genoemde werkgroepen is er nog veel meer te doen. Achter de schermen zijn veel mensen actief en kunnen we versterking gebruiken. Dit geldt voor de werkgroepen Educatie, Expositie, Public Relations, Technische Dienst, Collectieregistratie en Activiteiten. Via de coördinatoren zijn de groepen met elkaar verbonden. Voor jou als vrijwilliger zou het mogelijk een manier zijn om je sociale contacten verder te onderhouden en uit te bouwen. En misschien kun je werkervaring opdoen, als je dat nog niet hebt. Of je kunt op een nieuw terrein nieuwe kennis en vaardigheden leren. Als je enthousiast bent over omgaan met mensen, over cultureel erfgoed en/of over treinen en trams vind je in ons museum vast een leuke werkplek. Voor de genoemde functies is het belangrijk dat je regelmatig in het weekend beschikbaar bent. Het museum is elke zaterdag en zondag open van 10.00 – 17.00 uur en daarbuiten voor groepen op afspraak.

Kijk hier voor onze folder, met daarin meer informatie over het museum.

Ben je geïnteresseerd? Laat het ons weten via het contactformulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op om een kennismakingssessie te hebben en te kijken of we iets voor elkaar kunnen betekenen.

Met vriendelijke groet,
Namens bestuur en vrijwilligers van het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum,

Rowin Penning