Het stationsgebouw van het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum (NNTTM) in Zuidbroek is in restauratie en wordt op 10 oktober officieel geopend. Zaterdag 9 augustus kunt u de vorderingen van de restauratie komen bekijken. Het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum is die dag geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Een unieke kans de ontwikkeling van het gebouw te bekijken. Het gebouw ontwikkelt zich stapje voor stapje tot een nieuw museum over de geschiedenis van de trein en de tram in Noord-Nederland. Onlangs zijn de authentieke plafonds in oude staat teruggebracht.

Het NNTTM neemt samen met andere musea deel aan Mobiel 2014. De toegang tot het spoorwegmuseum is die dag gratis.
Er vinden rondleidingen plaats en in de diverse ruimten wordt een toelichting gegeven over de ontwikkelingen die het gebouw doormaakte. De nog lege wachtkamer 1e en 2e klasse en het verschil met de wachtkamer 3e klasse zijn nu al zichtbaar. Details over de restauratie worden uitgelegd en ook waarom er voor restauratie is gekozen.
In de herstelde voormalige woning van de stationschef – op de bovenverdieping van het station – kunt op uw gemak de foto-expositie over de restauratie bekijken. Daar vindt ook de verkoop plaats van boeken en de 4e serie van een speciale postzegeluitgave van het NNTTM. Bovendien worden er versnaperingen verkocht. Dit alles wordt verzorgd door vrijwilligers van het NNTTM.

Het NNTTM is eigenaar van het geheel herstelde monumentale Waterstaatstation 3e klasse uit 1865. Over enkele maanden kunt u in het gerestaureerde station de openingsexpositie over de geschiedenis van de trein en de tram in Noord-Nederland bekijken. De eerste spoorlijn van Noord-Nederland – de lijn Harlingen-Nieuwe Schans uit de beginjaren vanaf 1868 – geeft een kijkje in de wereld van het reizen toen. Het station werd toen als de poort naar de wereld gezien. Foto’s, attributen en verhalen roepen binnenkort in de monumentale ruimten van het gebouw een sfeer op van ontdekken en bewonderen. Op een moderne manier wordt de geschiedenis digitaal toegankelijk gemaakt. Maar daarnaast is de unieke ligging van het nieuwe museum nog steeds de echte poort naar de wereld, omdat de reis letterlijk kan beginnen op het perron.