Museum

In het museum is het Noord-Nederlands verleden van treinen en trams, ijzer en stoom, sporen en rijtuigen te zien, en alles wat daarmee te maken heeft. In de vaste expositie worden onder anderen foto’s en tekeningen, kaartjes, kostuums, petten, documenten, seinen en technisch materiaal tentoongesteld. U ziet dat de tijden enorm veranderd zijn. In de vestibule vindt u bijvoorbeeld de prachtig gerestaureerde loketten uit de tijd dat er nog geen kaartjesautomaat op het perron was en er geen OV-chipkaart bestond.

In de wachtkamer 1e/2e klasse zijn regelmatig nieuwe, interessante wisselexposities, een terugkerend bezoek aan het museum waard!

Naast alle informatie die u op de tekstpanelen kunt lezen is er een`interactieve digitale rondleiding en willen onze medewerkers u graag meer uitleg geven. Moe geworden? Dan kunt u zittend op een echte treinbank naar een film kijken of wat in het museumcafé drinken. En misschien nog even rondsnuffelen in het museumwinkeltje.


MEER FOTO’S (via onderstaande links)
Station Zuidbroek door de jaren heen
Opening 10 oktober 2014
Open dag 2006
Open dag 2002


KINDEREN
De muizen Treinie en Trammie hebben vroeger in het station gewoond. Door hun sporen op de vloer of op de vensterbank te volgen, kunnen kinderen vanaf plm. 7 jaar vragen beantwoorden en het muizenholletje vinden. In het museum is een licht- en geluidspel en in het museumcafé kunnen ook hele jonge kinderen zelf een elektrische trein besturen.


Half maart is er jaarlijks een speciaal kinderweekend. Een van de activiteiten is dat kinderen met fluit, pet en spiegelei de echte Arrivatrein buiten op het station toestemming geven om te vertrekken. Voor klassen van de basisschool is er eens speciaal programma.

MODELSPOORBAAN
Elk tweede volle weekend van de maand laat de Model Rail Groep Veendam u graag haar grote modelbaan zien op de tussenverdieping. Kinderen kunnen dan een rangeerdiploma halen. De overige weekenden is de baan ook open maar wordt er met een enkel treinstel gereden.


NEAR FIELD COMMUNICATION
In elke ruimte van het museum treft u de heer Baron, een fictieve stationschef. Door middel van een NFC-tag  kunt u horen wat hij te vertellen heeft over de ruimte waar u bent en zijn ervaringen in het verleden. NFC-tags zijn kleine stickers met daarin een chip. Deze chips kunnen communiceren met je mobiele telefoon als deze daar geschikt voor is. Dergelijke telefoons zijn ook te huur in het museum.

De heer Baron1
De heer Baron2