Werkgroepen

De vrijwilligers van het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum werken in verschillende teams; de zogenaamde ‘werkgroepen’. Elke werkgroep heeft een coördinator en komt geregeld samen voor een vergadering om de taken te verdelen en de actuele zaken te bespreken.

Hier volgt een overzicht van de verschillende werkgroepen met een korte omschrijving van de taken en verantwoordelijkheden:

Werkgroep Receptie

De receptiemedewerker zit tijdens openingsuren van het museum bij de receptie. De vrijwilliger is verantwoordelijk voor het ontvangen en informeren van bezoekers, verkopen van artikelen uit onze museumwinkel en verricht lichte administratieve taken.

Collectiewerkgroep

De collectiewerkgroep beheert de collectie van het museum. Elke eerste en derde zaterdag van de maand en soms op maandag komen de vrijwilligers samen op de zolder van het museum, waar het depot gehuisvest is. Elk voorwerp wordt zorgvuldig beschreven en gefotografeerd. Daarna worden de voorwerpen ingevoerd in het museumregistratieprogramma ‘Adlib’. Dit laatste kan door vrijwilligers thuis gedaan worden.

Werkgroep Expositie

Deze groep organiseert de permanente en tijdelijke exposities in het museum in samenwerking met de collectiewerkgroep.

Werkgroep Catering

De cateringmedewerker staat tijdens openingsuren van het museum in het museumcafé in de multifunctionele ruimte en verkoopt koffie/thee en andere versnaperingen aan bezoekers. Ook buiten openingsuren van het museum zijn regelmatig vrijwilligers nodig, om tijdens bijvoorbeeld vergaderingen, jubilea of lezingen de catering te verzorgen.

Werkgroep Technische Dienst

De technische dienst is verantwoordelijk voor het onderhoud van het stationsgebouw en het omliggende terrein. Hun werkzaamheden zijn zeer verschillend, zoals: schilderen, timmeren of metaal bewerken. Deze werkgroep komt iedere maandag- tot en met vrijdagochtend samen om 9.00 uur en elke woensdagavond.

Commerciële Werkgroep

Deze werkgroep is verantwoordelijk voor het contracteren van nieuwe sponsoren.

Werkgroep PR en Reclame

De vrijwilligers van deze groep zorgen voor persberichten, publicaties en soms advertenties. Ook posters ontwerpen en verspreiden hoort tot de werkzaamheden, evenals het beheer van de museumwebsite en sociale media. De werkgroep is tevens verantwoordelijk voor het in eigen beheer uitbrengen van het kwartaalmagazine ‘Het Tussenstation’.

Werkgroep Educatie

De werkgroep Educatie houdt zich bezig met de educatieve invulling van het museum, met als doel zoveel mogelijk de geschiedenis rondom het spoor en de exposities daarover voor kinderen toegankelijk te maken en te laten beleven. De vrijwilligers maken bijvoorbeeld afspraken met scholen om het museum op doordeweekse dagen te bezoeken.

Werkgroep Evenementen en Activiteiten

Deze werkgroep bedenkt en organiseert evenementen en activiteiten in het museum, bijvoorbeeld: lezingen, dia-avonden of optredens.