Getuigen langs het spoor

In kamp Westerbork werden 107.000 mensen, waaronder Joden, Sinti en Roma, geïnterneerd om van daar uit naar ‘het Oosten’ op transport te gaan. Slechts 5000 van hen overleefden dit.

Stille getuigen

Getuigen van de Tweede Wereldoorlog zijn niet alleen diegenen die de deportaties door de Duitse bezetter overleefden. Mensen die opgroeiden nabij het spoor waarover de gedeporteerden vervoerd werden hebben die gebeurtenissen vaak nog vers in hun geheugen.

Ze raapten afscheidsbriefjes op die uit rijdende en stilstaande wagons werden gegooid en vingen een glimp op van mensen die in de veewagons vervoerd werden. Indrukwekkende beelden voor deze ‘stille getuigen’, die toen nog kinderen waren.

Getuigen langs het spoor

Voor de reizende tentoonstelling ‘Getuigen langs het spoor’ zijn deze herinneringen vastgelegd op film. 16 Nederlandse en Duitse omstanders van het spoortraject, dat vanaf Westerbork via Zuidbroek en Winschoten naar Leer (Duitsland) liep en daarna verder naar het Oosten, werden geïnterviewd.

Historische foto’s laten de stations zien op dat traject en geven een blik op de toenmalige Joodse gemeenschap in die regio. In de tentoonstelling vertellen de 16 omstanders hun verhaal. Zij zijn geportretteerd door fotograaf Sake Elzinga