Gniffelen in het museumcafé – 27 maart 2016

Op eerste paasdag (27 maart 2016) treedt ‘Gniffel’ op met eigen werk dat voornamelijk bestaat uit tragikomische liedjes. Ook zal hij samen met Wim Dussel – de kiepkerel – liedjes zingen van hun gezamenlijke CD’s. U bent vanaf 11.00 uur van harte welkom om mee te gniffelen. Met een toegangskaartje van € 5,= voor het museum is het bezoek en de beleving van dit concert gratis.
 
Gniffel, oftewel Geert Jan Dussel, is opgegroeid in Wildervanksterdallen, in de Groningse Veenkoloniën. Muziek is altijd een belangrijke hobby geweest. Hij zingt met ouderen in een verpleeghuis en speelt en zingt in zijn groep ‘Tamarix’ dansmuziek en volksliederen uit heel Europa. Verder treedt hij op onder de naam ‘Gniffel’ met zelfgemaakte liedjes. Zijn teksten zijn ‘ernstig met een knipoog’ of ‘humoristisch met een serieuze ondertoon’. Gniffel zoekt de grenzen op van onze taal en komt soms net daarbuiten. Enkele titels: ‘Allemaal wat’, ‘Duur konijn’ en ‘Dranklied’. De muziek is akoestisch in de singer-songwriter stijl met een hang naar folk en wereldmuziek.
 
Wim Dussel is vooral bekend geworden door zijn optredens als ‘Kiepkerel’ (marskramer) die behalve ouderwetse spullen verrassend veel zelfgemaakte Groninger liedjes in zijn kiep (mand) had zitten. Deze bracht hij zingend aan de man met o.a. de groep Daipswale.
 
Samen maakten ze twee CD’s vol met liedjes in en over Groningen. De toon daarvan is informatief en humoristisch, net als de taal die varieert van de Groningse streektaal tot het Nederlands (met af en toe een Groningse uitdrukking). Dit is al te merken aan de titel van de CD: “Wijs met Groningen”. 
 Cd-Wijs-met-Groningen-4---WebsiteGeert Jan portret Geert Jan vader