Geruime tijd geleden kreeg een van onze vrijwilligers, Peter Stoffers uit Hoofddorp, op een avond een telefoontje van de heer Boer, een verzamelaar en kenner van oude spoorspullen.

De heer Boer attendeerde Peter op een bijzondere advertentie van Marktplaats. In deze advertentie werd een ‘Antieke telefooncentrale’ aangeboden, die ‘vermoedelijk’ van Zuidbroek was. Het was een bijzondere en zeer oude zogenaamde ‘CPM’. Ofwel een centrale telefoonpost met doorverbindmogelijkheden.
De heer Boer zou deze ook zelf wel willen hebben, maar gezien het feit dat het de CPM van Zuidbroek zou betreffen, gunde hij het ons. Doordat de telefooncentrale niet in de gebruikelijke rubrieken was geplaats, waren we deze advertentie zelf niet tegengekomen.

telefooncentrale

De telefooncentrale.

20140622TelOud

Een foto van de centrale uit het station; exact dezelfde.

Peter en de heer Boer hebben toen met elkaar overlegd of het de ‘echte’ Zuidbroekster CPM kon zijn. Nu is er van station Zuidbroek een oud filmpje bewaard gebleven, waar deze telefooncentrale even in beeld is. Al jaren stond op onze website een oproep voor dit apparaat, met daarbij een foto, gemaakt vanuit het filmpje.
Nu bleken de CPM van de foto in de advertentie en die van de foto vanuit het filmpje exact hetzelfde te zijn. Van het telefoonsnoer, de kleuren tot het ontbreken van één bepaalde stip. Er zat zelfs nog een briefje in met uitleg over het maken van verbinding met het station Hoogezand. Dus toen was het met 100% zekerheid te zeggen, dat het om onze eigen CPM ging.

20140622TelPapieren

De bijbehorende instructies.

Na contact te hebben opgenomen met de adverteerder Jan van Stuijvenberg en enige uitleg over de plannen en idealen van het NNTTM en waarom we graag de telefooncentrale terug op zijn oorspronkelijke plekje wilden plaatsen, gaf Jan van Stuijvenberg aan dat hij het ons graag wilde schenken! Niet veel later konden we de CPM in Apeldoorn ophalen.
Zo is de CPM na vele jaren terug in Zuidbroek. We gaan kijken, of we het weer werkend kunnen krijgen. Zo kunnen we toekomstige bezoekers uitleg geven over een bijzondere kant van spoorwegtechniek. Communicatie was én is bij de spoorwegen van groot belang.