Recent kregen we iets heel speciaals geschonken. Heel af en toe vindt iemand onverwacht ergens een heel oud spoorvoorwerpje, dat ooit ergens in een onopvallend hoekje is blijven liggen.

Maar dhr. Winkels overkwam wel iets heel bijzonders. Op een zolder van een oud huis vond hij enkele oude spoorjassen. Op het eerste gezicht leken ze oud en er zaten wat motgaten in.

Even later bleek echter, dat op de jassen nog de labeltjes van de kleermakerij zaten, verzegeld met een lakstempel van NS. Zo weten we precies de achtergrond van de jassen. Het waren werkmodellen,

dus op basis van deze jassen werden de NS jassen gemaakt. Ze zijn uit de jaren’20 en gemaakt bij een Groningse kleermakerij, namelijk fa. ‘Gebr. Ibelings’. Voor ons is het ook heel speciaal,

dat er twee jassen (korte- en lange versie) van de functie Stationschef 1e Klas A bij zaten. Dit type is in die tijd ook gedragen door de Stationschef van ons eigen hoofdstation te Groningen.

En als Noordelijk museum is het natuurlijk prachtig, dat de jassen ook nog eens in Groningen gemaakt zijn.

We gaan nog kijken, in hoeverre we de jassen kunnen restaureren. Zo moet het korte jasje nog een ‘gevleugeld wiel’ kraagembleem erbij hebben.

Met deze gift zijn we heel blij. Het zijn hele bijzondere aanwinsten voor onze collectie.