De grote stations langs de spoorlijn tussen Groningen en Bad Nieuweschans krijgen een opknapbeurt. Het gaat om de stations van Winschoten, Zuidbroek, Martenshoek en Hoogezand-Sappemeer.

Het project bestaat onder meer uit het uitbreiden van het aantal fietsenstallingen en de verbetering van parkeervoorzieningen op de stations. Ook krijgen de stations digitale borden met actuele reisinformatie en komen er nieuwe schuilruimtes en bankjes. Verder zijn er per station nog een aantal specifieke verbeteringen nodig. Door de aanpak van de de stations moeten meer mensen in de provincie gebruik gaan maken van de trein en de reizigers de stations beter gaan waarderen.

Winschoten

In Winschoten kijken we hoe het karakteristieke stationsgebouw beter te benutten is. Ook komt er in de toekomst een nieuw busstation. Verder gaat het gebied rondom het station mogelijk veranderen. De weg voor het station wordt wellicht een 30 kilometerzone. De tunnel onder het spoor, die donker is en door veel mensen wordt ervaren als een onveilige plek, krijgt ook een opknapbeurt. Er komt nieuwe verlichting en de graffiti wordt verwijderd.

Zuidbroek

Op het station van Zuidbroek is het de bedoeling dat er een verbinding komt tussen het vernieuwde Noord-Nederlands Trein- en Trammuseum (NNTTM) en de rest van het stationsgebied. Hierdoor komt het gebouw beter tot zijn recht en versterken het station, de bussen en het parkeerterrein elkaar. Ook het gebied met de bussen krijgt een andere inrichting.

Hoogezand-Sappemeer en Martenshoek

Het stationsgebouw van Hoogezand-Sappemeer staat nu leeg, daarom gaan we op zoek naar een nieuwe huurder. Ook wordt er gekeken of de achterkant van het aangrenzende garagebedrijf in te richten is als schuilruimte. Op station Martenshoek moet een betere aansluiting op de bussen komen. De verbeteren van de tunnel is ook nodig.

De provincie Groningen werkt in dit project samen met ProRail, NS Poort, Arriva, gemeenten en de regio Groningen-Assen. De aanpak van de noordelijke stations wordt betaald uit het Regiospecifiek Pakket, de compensatiegelden voor het niet-doorgaan van de Zuiderzeelijn.

(bron:website prov.Groningen)