Wisselexposities

Denk om den overweg! Gevaar! Pas oversteken als alle lichten gedoofd zijn!
Het zijn waarschuwingen die bij de NS voorkwamen en in sommige gevallen nog steeds in gebruik zijn. Kort gezegd: zonder beveiliging geen veilig railvervoer.

In de nieuwe wisselexpositie over spoorwegveiligheid willen we de bezoeker bewust maken van hoe belangrijk veiligheid is in treinen, langs de baan en vooral bij overwegen. De bezoeker krijgt door middel van authentieke voorwerpen zoals seinen, borden en bedieningstoestellen de geschiedenis en de recente ontwikkelingen van de spoorbeveiliging te weten. Teksten en foto’s zorgen daarbij voor een prettige en leerzame ondersteuning. Er zijn interactieve elementen opgesteld die de bewustwording van het belang van veiligheid zullen versterken. En alsof het nog niet genoeg is: de voormalige klassieke beveiliging van Zuidbroek krijgt ook een plaats binnen deze expositie.


VORIGE WISSELEXPOSITIE

Regelmatig wordt de wisselexpositie in de wachtkamer 3e klasse vervangen door een nieuwe. Zo begonnen we met een wisselexpositie over de aanleg van het spoor van Harlingen – Nieuwe Schans rond 1865. Daarna kwamen de exposities
Getuigen langs het spoor
de NOLS,
de Paardentram
het Woldjerspoor
Reizen per spoor in de jaren ’50
Blik op het Spoor